Co je vlastně hypotéka?

Nabídka hypotečních úvěrů je na trhu velmi vysoká. Banky se předbíhají, která nabídne klientovi lepší podmínky. Co je vlastně zjednodušeně řečeno hypotéka? Jedná se o dlouhodobý úvěr, který je zajištěn nemovitostí, kterou budete kupovat. Hodnota se většinou pohybuje v rozmezí 60 – 80 % z tržní hodnoty nemovitosti. Dobu, po kterou budete tuto hypotéku platit, si můžete určit a jedná se většinou a časové období 5 – 30 let. Banky na žadatele mívají různé kritéria.
domek, mince a hodiny.jpg
Nicméně pro všechny platí to, že žadatelem může být fyzická nebo právnická osoba, ale také obec nebo město. Další důležité kritérium je plnoletost a být občanem ČR. Nesmíme také zapomenout na bezproblémovou platební morálku, kterou si tyto banky velmi důkladně prověřují. S pojmem hypotéka se taky vážou poplatky za její vyřízení a vedení účtu. Abyste se proto nedivili, je dobré si na internetových stránkách najít srovnávač bank, které hypotéky nabízejí. Zde zjistíte, která pro Vaše požadavky je ta nejlepší a jaké poplatky Vás mohou potkat.
minidomek na kalkulačce.jpg

Problémy se splacením hypotéky

Někdy přijdou do života osudné rány, které mohou zapříčinit, že přestanete být schopni včas a v plné výši plnit svůj závazek vůči bance. Může se jednat o úraz, pracovní neschopnost, smrt v rodině anebo také nezaměstnanost. Co dělat v takové situaci, abyste nepřišli o střechu nad hlavou? Pokud se do takové situace dostanete, je potřeba to hned řešit a na nic nečekat. Pokud totiž s bankou o problému nekomunikujete, jen si přiděláváte na větší problémy. Situaci se dá také předejít prevencí. A to například finanční rezervou na tyto časy kdy nemůžete řádně splácet. S bankou lze domluvit i upravení hypotéky. Každá banka toto řeší individuálně. Může se jednat o snížení splátky anebo krátkodobé přerušení splacení úvěru. Další možností je také prodloužení doby splacení, kdy se Vám poníží měsíční splátka. Vše je, ale na domluvě s bankou. Tedy se nestyďte a urychleně banku kontaktujte.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky